top of page
  • Foto van schrijverGise van Vlerken

De ‘Best practices’ van het Nederlandse bedrijfsleven - Het belang van een goede communicatie


Straten versierd met rood-wit-blauwe vlaggen, mensen gekleed in oranje tinten en een heleboel evenementen ‘ter ere’ van de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Afgelopen zaterdag was het weer zover, het leukste Nederlandse feestje van het jaar, Koningsdag!


Koningsdag - Wat hebben wij te vieren in het Nederlandse bedrijfsleven?
Koningsdag in Amsterdam


Waar een klein land al dan niet groot in kan zijn en zo ook in het bedrijfsleven. Hoe differentiëren wij ons als ondernemend Nederland van andere landen? Hier 5 van onze Nederlandse ‘Best practices’:1.       Platte organisatiestructuur

Veel van onze Nederlandse bedrijven hanteren een platte organisatiestructuur. Er heerst minder hiërarchie waardoor een open en informele werkcultuur ontstaat. Dit draagt bij aan de gelijkheid op de werkvloer en een directe communicatie.


2.       Flexibele arbeidsmarkt

Ondanks de huidige krapte op de arbeidsmarkt staat Nederland wel bekend als een land met een flexibele arbeidsmarkt. Nederland staat bovenaan de landenlijst van de EU, zo is ons percentage van tijdelijke werknemers (23%) fors hoger dan het EU-gemiddelde van 12%. Spanje volgt ons op met 17,9% tijdelijke werknemers (cbs, 2022).


3.       Werk-privé balans

Flexibiliteit wordt ook gewaardeerd met betrekking tot onze werk-privé balans. Werkgevers beginnen dit ook in te zien en zetten dit in om hun arbeidskrapte te bestrijden. Arbeidsvoorwaarden met een aantrekkelijke werk-privé balans kan immers veel invloed hebben op het aantal kandidaten die op een vacature reageert.


4.       Het poldermodel

Wellicht heb je er al eens van gehoord. Het poldermodel verwijst naar de heersende overlegcultuur in Nederland. Het blijkt dat Nederlanders het graag voor iedereen goed willen doen en het kan dus nog wel enig overleg vereisen om tot een compromis te komen.


5.       Internationale oriëntatie

Dat je succes niet alleen bereikt blijkt ook wel uit het poldermodel. Samenwerking staat bij onze Nederlandse bedrijven hoog in het vaandel en zo kunnen zij ook de internationale markt bereiken. Nederlandse bedrijven kijken verder dan onze eigen grenzen en gaan opzoek naar (inter)nationale samenwerkingen om samen nieuwe successen te bereiken.


Nederlandse stad - Nederland in een internationale bedrijfscontext

Lekker direct en to-the-point geschreven: Communicatie ligt ten grondslag aan het succes van het Nederlandse bedrijfsleven.


Binnenkort delen wij graag meer met jullie over dit interessante onderwerp…

Voor nu hopen wij dat jullie een fijne Koningsdag hebben gehad en vandaag heerlijk aan het nagenieten zijn!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Een goede communicatie begint bij zelfreflectie: Wie ben ik en hoe communiceer ik naar anderen? Wil je een volledig krijgen van jezelf, zowel je sterke punten als waar nog ruimte is voor verbetering? Vraag dan nu een assessment aan voor jou of een collega en groei door op professioneel en persoonlijk gebied!

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page