top of page
  • Foto van schrijverGise van Vlerken

Werken aan je mindset

Een volzin die anno 2024 heel normaal is geworden. Zo stond de juiste ‘mindset’ ook weer centraal in het bekende Tv-programma ‘Kamp van Koningsbrugge’ dat je vast al eens voorbij hebt zien komen.


Van de 15 deelnemers die in aflevering 1 zijn gestart, waren er nog maar - spoileralert - 4 cursisten overgebleven die nog één keer alles moesten geven in de laatste aflevering om te laten zien dat zij ‘commando-waardig’ zijn.


Nog één keer alles geven is wellicht iets te zacht uitgedrukt. De deelnemers begonnen aan in hun beleving ‘de laatste’ wandeltocht en vertrokken vol goede moed met een kaart richting de eindbestemming. Aangekomen op deze ‘eindbestemming’ werden ze verrast met nogmaals een kaart, gevolgd door jawel, nog een kaart en zo volgden er nog drie.


Tijdens deze wandeltocht van zo’n 15 uur ervaarden de deelnemers het zogenaamde ‘knak-moment, het moment dat je het even helemaal niet meer ziet zitten en de handdoek in de ring wil gooien. Het moment waar ‘de mindset’ op de proef wordt gesteld.

  • Kunnen de deelnemers de huidige omstandigheden accepteren om de opdracht te volbrengen?



Het accepteren van de huidige omstandigheden is makkelijk gezegd dan gedaan. Een menselijk brein heeft verschillende vooroordelen en heuristieken die ervoor zorgen dat ons denkproces wordt versneld, die ook een effect hebben op hoe wij de wereld om ons heen zien en de ‘mindset’ beïnvloeden.


De illusie van controle

Zo is er ook de ‘illusie van controle’, dit houdt in dat men over het algemeen denkt de controle in eigen handen te hebben, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Door deze illusie kunnen rooskleurige verwachtingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van je lievelingssokken naar een sollicitatiegesprek, altijd hetzelfde lotnummer kopen voor de oudejaarstrekking of het indrukken van de stoplichtknop om een drukke weg over te steken.


In al die gevallen denken wij in staat te zijn onze omgeving te controleren of nog beter gezegd, naar onze hand te kunnen zetten. In werkelijkheid hebben wij eigenlijk helemaal geen controle over deze situaties, sterker nog, sommige van deze stoplichtknopje werken niet eens! Toch geloven wij graag dat wij invloed hebben op situaties waardoor de realiteit nog weleens tegen kan vallen.


Dat de finalisten van Kamp van Koningsbrugge geen controle hadden over hun omstandigheden werd in deze laatste aflevering opnieuw duidelijk, hoe gingen zij hiermee om?


Twee kandidaten gaven op, de totale uitputting had nogal een weerslag op de ratio waardoor een van de kandidaten niet meer wist waar hij zich bevond. De ander had wellicht last van een te rooskleurige eindstreep, die toch een stuk verder bleek te zijn dan dat ze zich had voorgesteld.


Een van de deelnemers bereikte alsnog het einde van de tocht nadat hij een laatste peptalk kreeg en de andere deelnemer haalde het eindpunt op zijn eigen mentale kracht. Hij had de ‘juiste mindset’, een mindset waarbij hij zijn energie niet verspilde aan gedachten die zich afvroegen hoeveel kaarten ze nog zouden krijgen of waar het eindpunt zich zou bevinden. Hij koos ervoor om te accepteren dat hij geen invloed kon uitoefenen op de situatie. Hij deed wat er van hem gevraagd werd en haalde die onvoorstelbare eindstreep.


Hoe kan de juiste mindset jou helpen omgaan met de illusie van controle op de werkvloer?


Het makkelijkste antwoord is natuurlijk als je een taak moet uitvoeren waar je het nut niet (direct) van inziet maar wat wel moet gebeuren. Zo komt die to-do list toch nog af vandaag. Maar het accepteren van het feit dat een situatie niet altijd ‘maakbaar’ is, kun je veel breder inzetten dan alleen bij een vervelend klusje.


Bijvoorbeeld als een ontevreden klant terugkomt met het product en je wellicht, tegen je zin in, extra tijd en energie aan deze klant moet besteden om het product naar wens aan te passen.


Een tegenslag die ervoor kan zorgen dat jij en jouw collega’s tegen elkaar gaan klagen over het probleem van de klant. Dit gedrag komt voort uit een mindset die problemen als lastig en vervelend ervaart. Deze mindset betekende voor veel kandidaten een Exit Kamp van Koningsbrugge.


Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om even op je tanden te bijten, door te zetten en te accepteren dat je de mening van de klant niet kan beïnvloeden. Zo bereik je het doel, de eindstreep: een tevreden klant.



Wat kan de ‘juiste mindset’ jou opleveren?

  • Een positieve teamsfeer waarin de teamleden elkaar motiveren en ondersteunen bij tegenslagen. 

  • Verassende wendingen, je kunt niet alles voorspellen en van tevoren incalculeren, misschien hoeft dat ook helemaal niet en is het des te leuker om een keer verrast te worden.

  • Een groter bewustzijn. Ja, lekker cliché, maar wel waar. Door je omstandigheden te accepteren en niet te vechten tegen zaken waar je geen invloed op kunt uitoefenen verlies je hier ook geen energie of focus aan. Zo heb je meer aandacht voor het nu. En creëer je wellicht wel weer een extra geluksmomentje doordat je je bewust wordt van je doorzettingsvermogen en kracht die in je zit.


Het werken aan je mindset kan jou dus zeker voordelen opleveren. Zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Verdiep jezelf dan ook eens in verschillende zogenaamde heuristieken en vooroordelen. Deze kunnen jou helpen begrijpen waarom bepaald gedrag steeds terugkeert.


Hulp nodig hierbij? 6P Partners biedt coaching trajecten aan waarbij wij samen met jou gaan kijken hoe jij omgaat met tegenslagen en hoe je jouw gedrag kan veranderen om jouw doelen te bereiken.


Neem vrijblijvend contact op met ons voor de mogelijkheden. Je kunt ons bereiken via de mail: kantoor@6ppartners.com of bel ons op 0475-235899.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page